NIEUWSBRIEF STUDENTEN FEBRUARI 2020  
 

 


 

 


Hello Goodbye  
 
Sinds begin februari mogen we weer een heleboel nieuwe studenten welkom heten op onze opleidingsschool. Wij kijken er enorm naar uit om jullie op de verschillende vestigingen te mogen ontmoeten, te begeleiden en te zien uitgroeien tot inspirerende docenten.

Van een aantal van jullie hebben wij helaas in januari alweer afscheid genomen. Jullie stages liepen ten einde. Wij hopen jullie natuurlijk wel op één van onze scholen terug te zien als startende collega. Zorg je dat je onze LinkedIn-pagina volgt zodat je altijd op de hoogte bent van de vacatures op onze scholen? Daarnaast vind je op deze pagina allerlei relevant nieuws met betrekking tot onderwijs.

Natuurlijk blijven wij aandacht besteden aan de kwaliteit van onze opleidingsschool. Hoe we dat doen? Lees verder onder het kopje Wat doen we goed en wat kan nog beter?
   
Alette Boone
Programmamanager 
 
 

 
 
     
 


Opleidingsprogramma
  


Startbijeenkomst Studenten jaar 1 HR en februari starters Iclon en SEC

Op dinsdagmiddag 18 februari trapten we voor de tweede keer dit schooljaar af. Nu met de februaristarters en alle eerstejaars HR-studenten. Weliswaar een kleinere groep dan in september, maar zeker niet minder gemotiveerd. De studenten werden welkom geheten door programmamanager Alette Boone en kregen korte workshops over de verschuiving van rol van student naar docent, over de taken van de docent én ze kregen tips&tricks van vierdejaars OSH-stagiair Adrie.

Deelname
Alle studenten in onze opleidingsschool volgen modules uit ons programmaboekje. Studenten van de HR volgen de verplichte modules uit de fase die correspondeert met hun studiejaar. Studenten van de SEC en het Iclon kunnen een keuze maken. Lees hier bij welke modules je wordt verwacht en hoe je je in kunt schrijven.

Wil je meer?
Wil je je ook inschrijven voor niet verplichte modules? Hartstikke goed! Meld je aan door minimaal twee weken voor de startdatum van een module een mailtje te sturen naar sco@alfrink.nl. Vergeet niet te vermelden voor welke module je je inschrijft!

Iets gemist?
Geen nood. Veel van onze modules worden twee keer aangeboden. Wij gaan er gewoon van uit dat je bij de tweede shift aanschuift. Schrijf je echter dan wel even in door een mailtje te sturen naar sco@alfrink.nl  Klik hier voor het meest recent overzicht van het cursusprogramma.

(download hier de meeste recente versie van het programma van de OSH)
 
    

 
 
 
 
 


Wat doen we goed en wat kan nog beter?
   
Wat is goed onderwijs?
Wat we goed onderwijs vinden, moeten we telkens opnieuw in overleg met elkaar bepalen. Dat geldt voor het onderwijs op onze scholen, maar ook voor het onderwijs op de opleidingsschool zelf. Onze opleidingsschool ambieert excellent te zijn als het gaat om het opleiden van nieuwe docenten en het professionaliseren van (startende) docenten in verscheidenheid in de Haagse, grootstedelijke context. Maar doen we eigenlijk de goede dingen en doen we de dingen goed?

Enquêtes
Om vast te stellen wat we goed doen en wat nog beter kan, nemen we enquêtes af onder alle studenten. De uitkomsten van deze enquêtes geven ons informatie over de tevredenheid van de studenten over de OSH en de tevredenheid van de studenten over het cursusprogramma. Mocht je het verzoek krijgen een enquête in te vullen, stellen wij je medewerking dan ook zeer op prijs! 

Studentenpanel
Om de uitkomsten van de enquêtes nog beter te kunnen duiden organiseren we twee keer per jaar een studentenpanel op OSH-niveau en op schoolniveau. We gaan dan in gesprek met jullie over de uitkomsten van de enquêtes om vast te stellen hoe we onze opleidingsschool zo kunnen inrichten dat we jullie zo goed mogelijk opleiden tot start bekwame docenten. Mocht je interesse hebben om deel te nemen, neem dan contact op met je opleidingscoördinator.

Samen doen we het beter
Naast studentenpanels en enquêtes benaderen wij ook studenten om mee te denken tijdens sessies waarin we onze doelen vaststellen voor het komend jaar of nadenken over de opbouw van ons cursusprogramma. Wij vinden jullie mening heel belangrijk!

Resultaten 2018-2019
Met gepaste trots kunnen we jullie melden dat de studenten het afgelopen schooljaar zeer tevreden waren over onze opleidingsschool. Op alle aspecten waar wij als opleidingsschool op worden beoordeeld scoren we op of boven landelijk gemiddelde! Uiteraard gaan we de komende tijd in gesprek met elkaar hoe we er voor kunnen zorgen dat we dit succes kunnen behouden.

  
  

 
 


Ondertussen in onderwijsland
   
De stagiair is vogelvrij 
Bij het lerarentekort is de leraar-in-opleiding voor een school een aantrekkelijke kandidaat voor het invullen van de vacature. En voor de LIO is het aantrekkelijk om een 'betaalde stage' te kunnen doen. Een win-win-situatie dus? 

Hoe we in 2004 dachten over 2020
We waren er vrij zeker van in 2004: in 2020 hebben onze kinderen minder klassikaal les. Leerlingen, zo dacht bijna 80 procent van de Nederlanders, zouden vooral individueel en zelfstandig gaan leren, met behulp van ICT. Wat is er van die voorspelling uitgekomen? 

Noodplannen
Kabinet komt met noodplannen tegen lerarentekort in grote steden.

  

 
 
What's Up?
   
Bekijk hier de agenda.
  
  
       
       
       
 
 
Opleidingsschool Haaglanden is een samenwerkingsverband van tien scholen voor voortgezet onderwijs en vier lerarenopleidingen:

Alfrink College Zoetermeer | Hofstad Lyceum Den Haag | Hofstad Mavo Havo Den Haag
Chr. College De Populier Den Haag | Lyceum Ypenburg Den Haag
Maris College Den Haag | Rijswijks Lyceum | Van Vredenburchcollege Rijswijk 
Veurs Lyceum Leidschendam | Chr. Lyceum Zandvliet Den Haag
Hogeschool Inholland Amstelveen | Hogeschool Rotterdam | ICLON Universiteit Leiden | SEC TU Delft
   

 

 

       
 
       

Deze nieuwsbrief is verzonden naar alle OSH-studenten en -opleiders
Vragen of opmerkingen? Mail naar nieuwsbrief@opleidingsschoolhaaglanden.nl