NIEUWSBRIEF STUDENTEN MEI 2020  
 

 


 

 


Afstandsonderwijs  
 
We zijn alweer enkele weken onderweg wat betreft het vormgeven van afstandsonderwijs. Een flinke uitdaging voor ons allemaal. Wij hopen dat het jullie gelukt is om aansluiting te vinden bij het lesgeven op afstand. Mocht je toch problemen ondervinden, neem dan z.s.m. contact op met de opleidingscoördinator van de school.

Het is bijzonder mooi om te zien hoe we juist in deze tijd van en met elkaar leren. Van alle kanten bereiken ons berichten dat studenten werkplekbegeleiders ondersteunen bij het zich eigen maken van deze nieuwe vorm van onderwijs. Het gebruik van Google Forms, Kahoot en allerlei andere toepassingen... jullie inspireren ons elke dag met jullie frisse blik op het onderwijs.

Hartelijk dank voor jullie inzet: samen doen we het echt beter!

Alette Boone
Programmamanager
 
 

 
 
     
 


Cursusprogramma
  
Het cursusprogramma van de OSH was al zo goed als afgerond toen Corona toesloeg. Helaas hebben we toch ook een aantal cursussen moeten schrappen. Gelukkig is er door alle betrokkenen snel geschakeld en kunnen wij jullie inmiddels een alternatief aanbod doen. Het aanbod breidt iedere dag verder uit. Via onze LinkedIn pagina houden wij jullie dan ook graag op de hoogte van de allernieuwste mogelijkheden. Op deze pagina vind je naast nieuws over het cursusaanbod ook gratis publicaties en nieuws over vacatures. Volg ons dus op LinkedIn om up-tot-date te blijven!

Een greep uit het huidige aanbod:

Schoolblocks
Via mail hebben wij jullie geïnformeerd over het cursusprogramma dat aangeboden wordt via Schoolblocks. Schoolblocks heeft speciaal voor de Haagse opleidingsscholen workshops ontwikkeld die jullie ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van afstandsonderwijs. Zij zullen op korte termijn opnieuw met een passend aanbod komen. Nieuws volgt via de opleidingscoördinator.

Webinar Differentiëren
Het CPS biedt een gratis Webinar Differentiëren aan. In dit Webinar wordt ingegaan op het differentiëren in de (digitale) les: er worden praktische tips gegeven die je op korte termijn kunt toepassen. Wat staat er op het programma?
- Mogelijkheden voor differentiatie in instructie, verwerking en leertijd
- Bruikbare werkvormen
- ICT-middelen die het differentiëren kunnen vergemakkelijken.
Het Webinar wordt gegeven door Meike Berben en Roel Vos en sluit aan bij de workshop differentiatie die onlangs heeft plaatsgevonden op de opleidingsschool. Lees meer en schrijf je in...

Webinar Formatief handelen
René Kneijber biedt een zeer leerzame en gratis Webinar aan waarin wordt ingegaan op formatief handelen bij afstandsonderwijs.

Webinar Gelijke kansen
Iliass El Hadioui verzorgt een online masterclass over de effecten van de coronacrisis op kansengelijkheid in het onderwijs op lange en korte termijn.

Feedback: minder werk, meer resultaat
Afstandsonderwijs vormgeven is een flinke klus. Hoe zorg je dat leerlingen aan de slag blijven? Hoe voorzie je alle leerlingen van feedback zonder dat jij een dagtaak erbij hebt? Hoe maak je zinvolle en betrouwbare toetsen? René Kneijber helpt je op weg.  


 
 
 
 
 


Assessments, CGI's en doorplaatsing
   
Binnenkort ontvangen jullie meer informatie via jullie instituutsopleiders en supervisoren over de planning van jullie assessments en CGI’s. Wij wensen jullie alvast veel succes met de voorbereidingen.

Intussen zijn wij alweer druk met de voorbereidingen van het doorplaatsen van studenten. Goed om te weten is dat alle studenten binnen de opleidingsschool Haaglanden in principe een plek krijgen op een van de scholen van onze eigen opleidingsschool, tenzij studenten in een kleine vacature zijn geplaatst en ze dus op de plek blijven waar ze nu zitten.

Je hoeft dus niet zelf op zoek naar een stageplaats! HR studenten jaar één zullen waar mogelijk blijven op de school waar nu stagegelopen wordt. Mocht je vragen hebben over de procedure, neem dan contact op met je opleidingscoördinator.


 
 


Ondertussen in onderwijsland
   
100 dagen voor de klas  
Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Een portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten. De laatste twee afleveringen worden a.s. donderdag en volgende week donderdag uitgezonden. Lees meer en kijk ook de oude afleveringen terug!

Hoop voor 'zittenblijver'
Het is een vraag waar middelbare scholen het hoofd over pijnigen: wat te doen met de leerlingen die er al voor de coronacrisis penibel voor stonden? 
Lees meer...

Tech in het onderwijs
Ed tech is de benaming voor technische toepassingen in het onderwijs. Er wordt volop geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie en slimme chatbots die je bij het leren kunnen helpen. Lees meer...

  

       
       
       
 
 
Opleidingsschool Haaglanden is een samenwerkingsverband van tien scholen voor voortgezet onderwijs en vier lerarenopleidingen:

Alfrink College Zoetermeer | Hofstad Lyceum Den Haag | Hofstad Mavo Havo Den Haag
Chr. College De Populier Den Haag | Lyceum Ypenburg Den Haag
Maris College Den Haag | Rijswijks Lyceum | Van Vredenburchcollege Rijswijk 
Veurs Lyceum Leidschendam | Chr. Lyceum Zandvliet Den Haag
Hogeschool Inholland Amstelveen | Hogeschool Rotterdam | ICLON Universiteit Leiden | SEC TU Delft
   

 

 

       
 
       

Deze nieuwsbrief is verzonden naar alle OSH-studenten en -opleiders
Vragen of opmerkingen? Mail naar nieuwsbrief@opleidingsschoolhaaglanden.nl