NIEUWSBRIEF STUDENTEN OKTOBER 2020  
 

 


 


Welkom (terug)!  
 
Na een welverdiende vakantie gaan we gezamenlijk weer aan de slag! Het is wellicht even zoeken nu Corona zo’n duidelijke stempel drukt op onze maatschappij, maar we zien er vol vertrouwen weer naar uit om samen met alle betrokkenen van de opleidingsschool Haaglanden uitstekend onderwijs te verzorgen.

Het komend schooljaar zal het programmamanagement worden vervuld door ondergetekenden. Verderop in deze nieuwsbrief stellen we ons voor.

Alette Boone en Gabi Holtgrefe
 
 

 
 
     
 


Lopende zaken  
 
Start van het schooljaar
Bij de start van het schooljaar gaan we ervanuit dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn over wat studeren binnen de opleidingsschool Haaglanden inhoudt. Zo verwachten we bijvoorbeeld van studenten dat ze in het bezit zijn van een VOG en een ingevuld voortgangsdossier bij aanvang van het schooljaar. Van schoolopleiders en werkplekbegeleiders verwachten we dat ze op de hoogte zijn van het nieuwe cursusprogramma. Voor meer informatie klik hier.
 
Online startbijeenkomst
Op woensdag 23 september vond de startbijeenkomst plaats voor iedereen die nieuw is in de OSH. Dat gold dus voor de eerstejaars en de tweedejaars Engels en Geschiedenis van de HR en alle studenten van ICLON en SEC. Rond de 40 studenten volgden na een welkom van Alette Boone een viertal online workshops. 
  
Cursusprogramma
Met enige trots presenteren wij ons nieuwe cursusprogramma! Het programma is toegankelijk voor alle betrokkenen uit ons samenwerkingsverband. Nieuw in ons aanbod zijn de Meesterlijke ontmoetingen met bekende experts op het gebied van onderwijs. O.a Tim Surma (Wijze lessen), Michelle Helms-Lorenz (inductie) en Eveline Crohne (Puberbrein) verzorgen een Webinar. Check regelmatig onze website, zodat je op de hoogte bent van het nieuwste aanbod. Bekijk het cursusprogramma .
 
Deelname studenten cursusprogramma
Studenten van het Iclon en de SEC zijn verplicht om minimaal 4 modules op jaarbasis te volgen. Studenten van de HR volgen een verplicht programma. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om nog meer modules te volgen. De student kiest in overleg met de betrokken begeleiders welke leerweg het beste bij zijn of haar leerdoelen past. Wil je je inschrijven voor een module die niet verplicht voor je is? Meld je hier aan !
 

 
 
 
 
 


LinkedIn
   
Via onze LinkedIn pagina delen wij regelmatig zaken die relevant zijn als het gaat om samen opleiden en professionaliseren. De stukken variëren van praktische tips (hoe maak ik een instructie filmpje, hoe houd ik orde in een moeilijke klas) tot opiniestukken over bijvoorbeeld onderwijsvernieuwing. Daarnaast houden wij jullie via LinkedIn op de hoogte van eventuele vacatures binnen de Opleidingsschool Haaglanden.

 
 
 


Even voorstellen
    
In deze rubriek stelt zich regelmatig één van de betrokkenen voor van de Opleidingsschool Haaglanden. De spits wordt afgebeten door de twee programmamanagers.
 
Alette Boone en Gabi Holtgrefe
Het aankomend schooljaar zijn wij verantwoordelijk voor het programmamanagement van de Opleidingsschool Haaglanden. Beiden werken we al met veel plezier zo’n 20 jaar op Christelijk College de Populier. Gabi werkt als wiskunde docent en schoolopleider, Alette werkte als Engelse docent maar is momenteel voornamelijk actief als schoolopleider.

Hetgeen ons beiden bindt is dat we het geweldig vinden om van en met mensen te leren. Die passie vindt zijn vervulling in ons werk als docenten, maar ook als schoolopleiders en programmamanagers. Door met elkaar in gesprek te gaan over onderwijs en samen te bouwen aan goede lessen voor zowel leerlingen als studenten, blijven we voortdurend in ontwikkeling.  Dat is goed, want één ding is zeker; onderwijs is echt elke dag anders. De periode van Corona heeft dat maar eens te meer benadrukt. Ons motto is samen doen we het beter.
 
  

   
 


Een goed begin is het halve werk
   
Mini cursussen voor een goede start
René Kneijber deelt een aantal podcasts met handige tips om gelijk soepel van start te gaan:
Orde houden
Waarschuwen
Mini cursus wisselmomenten
 
  

       
       
       
 
 
Opleidingsschool Haaglanden is een samenwerkingsverband van tien scholen voor voortgezet onderwijs en vier lerarenopleidingen:

Alfrink College Zoetermeer | Hofstad Lyceum Den Haag | Hofstad Mavo Havo Den Haag
Chr. College De Populier Den Haag | Lyceum Ypenburg Den Haag
Maris College Den Haag | Rijswijks Lyceum | Van Vredenburchcollege Rijswijk 
Veurs Lyceum Leidschendam | Chr. Lyceum Zandvliet Den Haag
Hogeschool Inholland Amstelveen | Hogeschool Rotterdam | ICLON Universiteit Leiden | SEC TU Delft
   

 

 

       
 
       

Deze nieuwsbrief is verzonden naar alle OSH-studenten en -opleiders, stuurgroep en ledenraad
Vragen of opmerkingen? Mail naar nieuwsbrief@opleidingsschoolhaaglanden.nl