NIEUWSBRIEF STUDENTEN JANUARI 2021  
 

 


 

 


De beste wensen!
 
Nelson Mandela zei eens: Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. We voelen het gewicht van die uitspraak op onze schouders rusten als we zelf lesgeven, maar zeker ook als we ons bezig houden met het opleiden van studenten. De kennis en vaardigheden die we aan ze meegeven draagt immers dan niet alleen bij aan het onderwijs van de toekomst maar dus ook een beetje aan hoe de wereld er straks uitziet.
 
Het is dan ook geruststellend om te weten dat de studenten zeer tevreden over onze verrichtingen binnen de OSH! We scoren op alle gebieden boven de benchmark. Een groot compliment aan alle betrokkenen. 
  
Rest ons voor nu niets anders meer dan alle betrokkenen voor 2021 het beste onderwijs toe te wensen dat maar mogelijk is!

Alette Boone en Gabi Holtgrefe
 
 

 
 
     
 


Lopende zaken
 
Voortgangsdossier

Aan het begin van het jaar hebben student samen met de werkplekbegeleider en/of schoolopleider het voortgangsdossier ingevuld. Januari is een goed moment om ook weer even naar het voortgangsdossier te kijken. Is er een match wat betreft leerdoelen en bijbehorende keuzes wat betreft het cursusprogramma?

Cursusprogramma
Check regelmatig het aanbod van het OSH cursusprogramma! Het programma is toegankelijk voor alle betrokkenen uit ons samenwerkingsverband. Nieuw in ons programma zijn de Meesterlijke Ontmoetingen die we in samenwerking met de Lucas Academie aanbieden. In het tweede semester is het o.a. mogelijk om Webinars te volgen van René Kneijber over orde houden en Eveline Crohne over het puberbrein. Voor de Meesterlijke Ontmoetingen schrijf je je in via www.lucasacademie.nl > kalender > zoek op datum

Startbijeenkomsten
Voor alle Iclon en SEC studenten die starten op de OSH is er woensdag 17 februari een verplichte startbijeenkomst. Wij hopen dat deze plaats kan vinden op het Veurs Lyceum, maar mogelijk zal de bijeenkomst digitaal doorgang vinden. Verdere informatie volgt z.s.m. per mail. De HR studenten niveau 1 starten op 8 februari op hun eigen stageschool. Zij ontvangen via de opleidingscoördinator een uitnodiging.
 
Deelname studenten cursusprogramma 
Studenten van het Iclon en de SEC zijn verplicht om minimaal 4 modules op jaarbasis te volgen. Studenten van de HR volgen een verplicht programma. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om nog meer modules te volgen. De student kiest in overleg met de betrokken begeleiders welke leerweg het beste bij zijn of haar leerdoelen past. Wil je je inschrijven voor een module die niet verplicht voor je is, dan kan dat via deze link.

Schoolblocks 
Via mail informeert je stageschool je over het cursusprogramma dat aangeboden wordt via Schoolblocks. Schoolblocks heeft speciaal voor de Haagse opleidingsscholen workshops ontwikkeld die je ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van digitaal onderwijs. Schrijf je in, de kans bestaat dat er op je CGI gevraagd wordt naar wat jij hebt opgestoken op het gebied van digitaal lesgeven in Corona-tijd.
 
      

 
   
   

 


Afscheid
 
Ruud Grundeken: Een terugblik

In januari nemen we afscheid van Ruud Grundeken: oud rector van Hofstad Lyceum en stuurgroep voorzitter van de OSH.
 
Lees meer...
 

 
 
 
 


Even voorstellen
 
Rob van Oevelen 
In deze rubriek stelt zich regelmatig één van de betrokkenen voor van de Opleidingsschool Haaglanden. Deze keer is dat Rob van Oevelen, de nieuwe stuurgroep voorzitter van de OSH.
  
Lees meer...   
 

 
 

 


Over de schouder van...
 
Meliha Karacetin
Kijk mee over de schouder van Meliha, vierdejaars HR student, werkzaam op
Chr. College De Populier. 

Lees meer...
 

 
 
 


What's Up?
 
12 wijze lessen voor effectieve didactiek  
Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek 12 wijze lessen voor effectieve didactiek waar Tim Surma aan refereerde tijdens zijn webinar? Download het gratis: Wijze lessen - Open Universiteit

Het Grote Verhalenboek
Miranda Timmermans (Avans Hogeschool) schreef m.m.v. Elizabeth White (University of Hertfordshire) het Grote Verhalenboek waarin lerarenopleiders uit scholen en opleidingsinstituten persoonlijke verhalen delen over dilemma’s waarmee zij in de opleidingspraktijk zijn geconfronteerd. Download het gratis: Het Grote Verhalenboek - Platform Samen Opleiden
  
LinkedIn

Volg ons op LinkedIn! Via onze LinkedIn pagina delen wij regelmatig zaken die relevant zijn als het gaat om samen opleiden en professionaliseren.
 
  

       
       
       
 
 
Opleidingsschool Haaglanden is een samenwerkingsverband van tien scholen voor voortgezet onderwijs en vier lerarenopleidingen:

Alfrink College Zoetermeer | Hofstad Lyceum Den Haag | Hofstad Mavo Havo Den Haag
Chr. College De Populier Den Haag | Lyceum Ypenburg Den Haag
Maris College Den Haag | Rijswijks Lyceum | Van Vredenburchcollege Rijswijk 
Veurs Lyceum Leidschendam | Chr. Lyceum Zandvliet Den Haag
Hogeschool Inholland Amstelveen | Hogeschool Rotterdam | ICLON Universiteit Leiden | SEC TU Delft
   


 

 

       
 
       

Deze nieuwsbrief is verzonden naar alle OSH-studenten en -opleiders
Vragen of opmerkingen? Mail naar nieuwsbrief@opleidingsschoolhaaglanden.nl